Klokkenstoelen.nl

Stichting

Restauratie

Hulpfonds Klokkenstoelen

HET SINT THOMASLUIDEN 2011 (bijgewerkt 18 oktober 2011)

 

(Nieuws van de klokkencommissie Oudehorne)

Vanaf 21 december is het weer zover en mogen de boze geesten 11 dagen worden verjaagd door klokgelui. Deze eeuwenoude traditie wordt mede in stand gehouden door het organiseren van een jeugdwedstrijd. Dit jaar is de jeugdwedstrijd niet op Oudejaarsdag maar op 30 december.

De jeugd die aan de wedstrijd deelneemt, varieert in de leeftijd tot 22 jaar, daarna is er ook een kleine seniorenwedstrijd. De wedstrijddeelnemers luiden de kleine klok circa.5 minuten, aan de grote klok staat een bijluider(commissielid) die de klok in een gelijk tempo luidt.
De kunst van het klokluiden is om de slagen van de kleine klok precies tussen die van de grote klok te laten vallen en dan heb je de ‘vierkante slag’. 

Bij de foto: Sietse de Vries

Een vijfkoppige jury beoordeelt vanuit een geblindeerde schaftkeet op kleine afstand van de klokkenstoel, de uitvoering van de deelnemers en kent hen punten toe, degene met de meeste punten is winnaar. Voor de jeugd is de 1e prijs een bronzen wisselklok die 3 maal achtereen of 5 maal totaal moet worden gewonnen om hem in zijn/haar bezit te mogen houden. De andere prijswinnaars winnen een beker.

Voor een ieder is er op de wedstrijddag ter plaatse warme chocolademelk verkrijgbaar. De deelnemers eten na afloop geheel volgens traditie in het plaatselijke restaurant: Erwtensoep en spek op roggebrood.

Ook is er een kleine cursus Luiden onder begeleiding’ van 27 t/m 29 december vanaf 20.00 uur. Op deze avonden wordt men bij de klokkenstoel wegwijs gemaakt in het klokluiden  en mag een ieder het geleerde in de praktijk brengen.

Op deze manier trachten wij het St. Thomasluiden voor de toekomst te behouden.
De Klokkencommissie Oudehorne

PS: Plaatselijk Belang organiseert een St.Thomaskuiertocht met verschillende routes die ook langs de klokkenstoel van Oudehorne leiden, de start is in Nieuwehorne.